Kender du følelsen af at stirre på din elregning og tænke “Hvad betyder alle disse tal og ord egentlig?” I en verden fyldt med streaming, gaming og smart tech, hvorfor skal elregningen så stadig føles som en gåde fra en gammel skolebog? Det skal den heller ikke, hvis du spørger os. Derfor får du hos Vedvarende en overskuelig elregning, som er til at forstå.

Her på siden gennemgår vi din elregning trin for trin, så du kan blive klogere på, hvad du rent faktisk betaler for din strøm. Så kan du bruge tiden på noget sjovere – og måske endda spare nogle kroner ved at skifte til et mere transparent elselskab som Vedvarende.

Hvordan aflæser jeg min elregning?

Nogle elregninger kan være svære at aflæse og forstå. Det er ikke tilfældet med elregningerne fra Vedvarende. Faktisk sætter vi en ære i at lave så forståelige og gennemskuelige elregninger som muligt. Det gør det nemt at aflæse din elregning, så du altid ved præcist, hvad du betaler til.

Når du skal aflæse din elregning fra Vedvarende, er det en god ide at tænke på den som opdelt i flere sektioner. Det gør det lettere for dig som kunde at overskue elregningen. Herunder gennemgår vi, hvad din elregning består af, sektion for sektion.

Hvad består min elregning af? 

Herunder ser du et eksempel på en elregning fra os. Du kan nemt se dine egne elregninger ved at logge ind på Mit Vedvarende

Eksempel på en overskuelig elregning fra Vedvarende

Elforsyningen i Danmark er delt op i netselskaber og elselskaber. Netselskaberne er dem, der ejer de fysiske elkabler, der leverer strømmen til din bolig. Disse kabler, som din strøm transporteres gennem, er en del af et stort netværk, som leverer strøm i Danmark. Dette store netværk kaldes for elnettet, og det er en del af vores kritiske infrastruktur. Det er således dit netselskab, der transporterer den strøm, du bruger, fra producenterne via elnettet og hjem til dig. Elselskaberne er til gengæld dem, der formidler forbindelsen til netselskaberne. 

Hvert netselskab dækker sine bestemte geografiske områder, og det er derfor din adresse, der afgør, hvilket netselskab du er tilknyttet. Du kan dermed ikke selv vælge, hvilket netselskab du vil være tilknyttet, men du kan derimod selv vælge, hvilket elselskab du vil benytte dig af. 

Elselskaberne har pligt til at opkræve betaling for alt, der har med køb og levering af strøm. På den måde skal du ikke forholde dig til flere forskellige regninger, men kan nøjes med at få alt samlet i én enkelt regning.

Guide til at forstå din elregning

Vedvarende elregning opdelt i 9 sektioner

For at gøre det så nemt som muligt at forstå din elregning, har vi delt den op i ni delkomponenter. Se forklaringen til hver enkelt delkomponent herunder.

1 og 2: Personlige oplysninger og fakturaoplysninger

I disse to afsnit finder du dine personlige oplysninger såsom navn, adresse, postnummer og by samt fakturaoplysninger. Fakturaoplysninger dækker over fakturadato, fakturanummer, kundenummer samt perioden din faktura omhandler.

Vedvarende elregning sektion 1 + 2

3: Uddybende fakturaoplysninger

Vedvarende elregning sektion 3

I denne sektion finder du dit aftagenummer – dette nummer er unikt for hver elaftale. Det er også her du ser den registrerede adresse og navn på den registrerede kunde. Har du elaftaler fra Vedvarende på flere adresser, er det her du ser, hvilken elaftale denne faktura vedrører.

I de uddybende fakturaoplysninger finder du også det forventede årsforbrug. Dette tal er baseret på oplysninger fra dit lokale netselskab ud fra sidste års forbrug på adressen. 

Din webaccesskode skal du bruge, når du logger ind på eloverblik.dk.

4: Forbrugsoplysninger

I denne sektion finder du dine forbrugsoplysninger som forbrugsperioden, du faktureres for, dit aktuelle kWh forbrug for perioden samt navnet på din elaftale. Yderst til højre ser du det samlede beløb for perioden inklusive moms.

Vedvarende elregning sektion 4

5: Transport – tariff og fast

Vedvarende elregning sektion 5

Under Transport tariff og Transport fast ser du det, du betaler til dit lokale netselskab. Netselskabet ejer de kabler, der transporterer strømmen til din bolig.

6: Elafgifter til staten

Her ser du de aktuelle elafgifter til staten. Denne pris er ens for alle elleverandører i hele landet, og hverken du eller din elleverandør har indflydelse på priserne. Som elleverandør er det vores opgave at viderefakturere dem.

Vedvarende elregning sektion 6

7: Dit totale forbrug

Vedvarende elregning sektion 7

I denne sektion finder du den samlede pris for dit totale kWh forbrug i den aktuelle periode. Herudover kan du også se enhedsprisen per kWh med og uden faste omkostninger.

8: Det fulde beløb du skal betale

Beløbet du ser her er inklusive alt, og det er dette beløb, der fratrækkes din Vedvarende konto, som du automatisk overfører penge til hvert kvartal eller hver måned, afhængig af din elaftale.

Vedvarende elregning sektion 8

9: Din Vedvarende konto

Vedvarende elregning sektion 9

I den sidste sektion ser du det fulde overblik over din Vedvarende konto. Her ser du saldoen på din aconto før den aktuelle periode er trukket fra. Du kan også se det fulde beløb fra før, som bliver fratrukket din konto og endelig kan du også se, hvad din nye aconto er på, efter denne faktura er betalt.

Log på Mit Vedvarende for at se dine seneste fakturaer